Άρθρο Γιώργου Μουλκιώτη στο Καρφί του Σαββατοκύριακου

Η τελευταία δεκαπενταετία -με την περιπέτεια της χρεοκοπίας και την επικράτηση του λαϊκισμού- έδειξε πως η χώρα δεν προχωρά με ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Ούτε και με ψευτοδιλήμματα που παρατείνουν την επικράτηση της αναξιοκρατίας και του πελατειακού κράτους, που δεν αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις του δημογραφικού, της διαμόρφωσης νέων κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, της αναγκαιότητας αναμόρφωσης της παραγωγικής βάσης.

Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχη. Η παντοδυναμία που επιζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στερείται κάθε εγγύησης για την έλευση πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, οι εποχές που με καταγγελτικό λόγο και με «επικοινωνιακές»  ατάκες μπορούσες να προσελκύσεις το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καταλήγουν στο χρονοντούλαπο  της ιστορίας του λαϊκισμού και αυτό αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα με την πρόσφατη εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η περίοδος που διανύουμε χρειάζεται διαφορετικές προσεγγίσεις, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει τόσο ένα ανθεκτικό, εξωστρεφές, παραγωγικό μοντέλο, όσο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών, που να διασφαλίσει την ευημερία και την προοπτική των πολιτών. 

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται επίκαιρη και «εκ των ών ουκ άνευ» η ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ταυτότητα, η ιστορία, ο πατριωτισμός και το έργο του, αποτελούν την εγγύηση μιας σύγχρονης στρατηγικής πρότασης για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. 

Η επικαιρότητά του είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με ένα ισχυρό και καθαρό μήνυμα:

αγώνας για ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τον πολίτη και διασφαλίζει τα δικαιώματά του, αλλά και τις ευκαιρίες που χρειάζεται στη ζωή του

Με ισχυρούς θεσμούς που αντιμετωπίζουν το ανεξέλεγκτο της κυβερνητικής εξουσίας και ένα κράτος δικαίου που θα λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις ατιμωρησίας για τους ισχυρούς.

Με ένα σύγχρονο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα στηρίζεται σε νέες εφαρμοσμένες ​πολιτικές πρακτικές, κόντρα στον κρατισμό και τον λαϊκισμό, αλλά και στις πελατειακές συνήθειες και πρακτικές. 

Με ρεαλιστικές προτεραιότητες που θα οδηγήσουν όχι απλά σε πολιτική σταθερότητα για υποτιθέμενη κοινωνική ευημερία -όπως παραπλανητικά υπόσχεται προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη- αλλά σε ουσιαστική κοινωνική δικαιοσύνη. 

Σχετικά